AMROH Fantastica

De AMROH Fantastica mono elektro grammofoon uit 1961 heeft 4 snelheden en een ingebouwde versterker met luidspreker gebouwd door AMROH.

De aftaster is voorzien van 2 naalden (Normaal en Micro), de twee knoppen rechts voor zijn voor Volume/Uit en Toon. Het mechanisme heeft een automatische afslag. Een 45-toeren adapter werd bijgeleverd.

AMROH (American Radio-House) is in 1923 in Muiden opgericht door George C.F. en Jan Kauderer als import- en verkoopbedrijf van radio ontvangsttoestellen en radio onderdelen. Het was daarmee een van de oudste technische handelsondernemingen van Nederland. In 1929 werd een uitgeverij, "de Muiderkring", gestart die zich toelegde op populaire technische boeken, bouwtekeningen en tijdschriften. Het huisorgaan heette indertijd AMROH-Bulletin.

In 1935 start AMROH een eigen fabriek: Amutronics. Ook na de 2e wereldoorlog waren de elektronica cursussen door Dr. Blan en de tijdschriften Radio Bulletin, Radio Blan en Electronica ABC een bron van inspiratie voor radio amateurs. Vele jongens en vaders bouwden aan de hand van de AMROH en Muiderkring beschrijvingen een nieuwe radio of versterker en namen de soldeerbout (en het AMROH piramide-soldeer)  ter hand. In de jaren '50 werd de top bereikt, een tweede fabriek in Kollum produceerde spoelen en trafo's (60 medewerkers), terwijl in Muiden onder meer de Handy Sound bandrecorder werd gemaakt


Televizier 1962

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

AMROH (American Radio-House) Holland, Muiden
Elac Electroacoustic GmbH, Kiel, Duitsland

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Fantastica
Type Fantastica
Serienummer  
Bouwjaar 1961
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element
Elac KST9 kristalelement, tot 15.000 Hz
duplo saffier type SNM9
Aantal buizen  
Type buizen  
Voedingsspanning  
Luidspreker 3 Watt
Chassis Elac Miraphon 12 dek
Behuizing luxe twee-kleuren koffer
Afmetingen bxhxd 29x12x22 cm (dek)
Gewicht  kg
Verkoopprijs
Hfl 168, later Hfl 148
los dek Elac Miraphon 12 Hfl 59,75
Geschatte waarde
Productieperiode 1961-1963
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden automatische afslag