Dansette 32

Deze Dansette type 32 platenwisselaar in koffer is uit 1956.


Advertentie uit 1956


Het dek is een automatisch Garrard mechanisme met 3 snelheden, het toestel heeft een ingebouwde versterker met luidspreker en kan zowel open als dicht spelen. Maximaal 10 platen met verschillende diameters kunnen automatisch worden gewisseld.

De drie knoppen aan de voorzijde van de koffer zijn voor de TREBLE, BASS en VOLUME - AAN/UIT regelaars.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam  
Type 32
Serienummer  
Bouwjaar 1956
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm metaal
Element  
Aantal buizen  
Type buizen  
Voedingsspanning 200-250 Volt AC, 50 Hz
Luidspreker  
Chassis
3-snelheden Garrard wisselaar
wisselt maximaal 10 platen met verschillende diameters
Behuizing
houten koffer met handgreep, Rexine bekleding
kleuren: Check/Red of Check/Blue
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs 32 Gns, tax paid
Model M32 met Monarch UA8 wisselaar 30 Gns
Geschatte waarde
Productieperiode 1954-1956
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden optionele 45-t spindel