Dansette Junior Deluxe

Deze Dansette Junior Deluxe platenspeler in koffer is uit 1961.


Het dek is van BSR en heeft 4 snelheden. Een versterker met luidspreker is ingebouwd.

De twee knoppen aan de voorzijde van de koffer zijn voor de TONE en VOLUME - AAN/UIT regelaars.

Deze platenspeler werd veel verkocht voor gebruik op de kinderkamer, je vind daarom zelden een exemplaar in zeer goede staat.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).

<- Dansette Junior Deluxe model 1959

 

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam 'Dansette Junior Deluxe'
Type Junior Deluxe
Serienummer  
Bouwjaar 1961
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element BSR TC8
Aantal buizen 1
Type buizen EL84
Voedingsspanning AC, 50 Hz
Luidspreker 6x4 inch, ovaal
Chassis 4-snelheden BSR dek
Behuizing houten koffer met handgreep, vinyl bekleding
Afmetingen bxhxd 36x19x32 cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde 200
Productieperiode 1959-1964
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden