Dansette Prince

Deze Dansette Prince platenwisselaar in houten koffer is uit 1969.


Het dek is een Garrard 2025 wisselaar met 4 snelheden, een versterker met luidspreker is ingebouwd.

De knoppen voor de snelheid en manual/auto zitten voor de pick-up arm, de twee knoppen aan de voorzijde van de koffer zijn voor de TONE en VOLUME - AAN/UIT regelaars.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.


Garrard 2025 wisselaar

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.


Dansette Prince Stereo add-on versterker-luidspreker

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).


De Dansette Prince van Chris Jones


 

 

 

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Prince
Type  
Serienummer  
Bouwjaar 1969
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm
metaal, vaste kop
armlift
Element  
Aantal buizen 2
Type buizen UCL82, UY85
Voedingsspanning  
Luidspreker Goodmans 8x5 inch speaker
Chassis
4-snelheden Garrard 2025 wisselaar
speelt 7, 10 en 12 inch platen door elkaar
ook handmatig te bedienen
Behuizing houten koffer met handgreep, vinyl bekleding
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde
Productieperiode 1969-1974
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden