Boekenlijst

Swingen met Vinyl, Teenager Parade, Handboek voor grammofoon- en stereotechniek, Goede manieren in de omgang met grammofoonplaten, Electronic Tubes Handbook, PH Brans Vade-Mecum, Veronica, Rock On, Jeugdcultuur en popmuziek, Herinneringen aan de jaren 50, The Heart of Rock & Soul, Rockin' Ramond, Daar zat muziek in, Rock & Roll in Rood-Wit-Blauw, Jong in de jaren '50, Hit dossier, Happy birthday Rock 'n Roll, Kid Dynamite, One Way Wind, Het Liverpool van Nederland, Rock It !!!, De Schnabbeltoer, Tuney Tunes, Kom van dat Dak af, De jaren '50, De Amerikaanse Droom in NederlandWho sang what in Rock' n' Roll, Avro's TopPop, De Pre Historie, Diep in mijn Hart, Het stond in de sterren, Ik hou van Holland, Muziek Bevrijd(t), Tussen Twaalf en Twintig, Tijd voor teenagers, Zilver, Voor mijn vuist weg, The Fabulous Victrola "45"

Boekenlijst NGG

Hét boek van het NGG. Samengesteld door beide hoofd-bestuursleden, m.m.v. de overige bestuursleden.

Uitg. Elmar/Atrium, Rijswijk, ISBN 90 5947 125 3, verkrijgbaar in de boekhandel.

127 pagina's, gebonden A4 formaat. Ca. 190 foto's en 50 afbeeldingen van folders, alles uit eigen collectie. Prijs € 12,50.

Verschijnt tegelijkertijd met de tentoonstelling "Van Wasrol tot MP3 speler" in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn.

Zie verder de recenties.

Deel 1

Uitgeverij "Helmond" Helmond
Begin jaren 60, 85 pagina's, paperback.

Deel 4

Vertaling Bergtold, 192 pagina's, paperback. 
Uitgave 1960.

Uitgave van Theal B.V. Keizersgracht 520 Amsterdam 1965-1977.

51 pagina's, paperback.

12e druk 1966, gebonden, 432 pagina's.

Auteurs Berry-Zand Scholten en Frans van der Beek
Centipress BV Hilversum 1973
96 pagina's, paperback.
ISBN 90-305-0043-3

Veronica, het schip dat zoveel jaren voor onze kust de radiouitzendingen verzorgde, is ontelbare malen een speelbal geweest van huizenhoge golven op de kolkende Noordzee.
In de nacht van twee op drie april 1973 verloor Veronica het gevecht met de elementen, sloeg van haar ankers en strandde op de kust van Schevenigen. Doch niet voor lang. Op de dertiende verjaardag van het populaire station was Veronica weer in de lucht en voorzag Nederland opnieuw van haar vertrouwde geluid.
Dezelfde tijd werd het ook een speelbal van politiek Den Haag, en hoe….
Dit boek geeft een indruk van de spannende gebeurtenissen rond de stranding van de Norderney - het schip Veronica - , de hoorzitting in de Tweede Kamer, de massademonstratie op 18 april in Den Haag, de stichting van de Veronica Omroep Organisatie, het inschrijven van de honderduizendste voor de Vereniging tot steun aan de V.O.O. Dit boek verhaalt nog een keer de roemruchte Veronica-geschiedenis; van het VRON-initiatief in 1959-1960 tot het aanvragen van de officiële zendmachtiging in 1973. Er wordt in beschreven wat de veel besproken Veronica-formule eigenlijk is.
Het is een fotoboek met alle ups en downs van de bewogen Veronica historie.

Uitgeverij Harper & Row, publishers, New York, 1984.
722 pagina's, gebonden, Engels.
Veel zwart-wit foto's en korte bio-/discografieën. Absolute top!
ISBN 0-06-181642-6

Auteurs Tom ter Bogt en Pieter-Jan Mol.
Themanummer van Jeugd en samenleving 1985.

Popmuziek is een uitermate belangrijk element in het leven van vele jongeren. Samen met hun keus voor een bepaalde muzieksoort kiezen zij voor een eigen levensstijl, taalgebruik, kleding en eigen omgangsvormen. Geen wonder dat popmuziek en jeugdcultuur strek in de belangstelling staan van ouders, de media, wetenschappers en hoe lange hoe meer ook de commercie.
Opmerkelijk bij deze belangstelling is het vrijwel ontbreken van recente publikaties uit eigen land. Met dit themanummer probeert Jeugd en samenleving deze leemte enigszins te vullen.
Het nummer begint met Stijl als strategie, een artikel dat de verschillende theorieën omtrent jeugdcultuur beschrijft.
Hitweek was de naam van een berucht blad en voor velen hét symbool van de jaren zestig. In Paradise lost wordt haar geschiedenis beschreven en komt de vraag aan de orde wat er nu zo specifiek is aan de Nederlandse jeugdcultuur. De muziekindustrie staat centraal in Badlands. In het artikel wordt getracht de structuur van de Nederlandse platenindustrie bloot te leggen. "Fraaie popmuziek lijkt een diamant in de mestvaal die dag en nacht op radio en TV wordt uitgestrooid".

Uitg. M & P Weert, 1988
Gebonden, 128 pagina's
ISBN 90-6590-285-6

Dit boek is een feest der herkenning voor wie dit decennium bewust heeft meegemaakt en een aangename kennismaking met deze periode voor wie later werd geboren. Het is een verrassend kijkboek met een overvloed aan zorgvuldig geselecteerde foto's van mensen en gebeurtenissen, van situaties en trends, van dramatische momenten en alledaagse dingen.

Kijk naar jezelf, Herinneringen aan de Jaren 50 is een fascinerend verslag in woord en beeld van een periode waarin "geluk nog heel gewoon was" en een nieuwe tijd zich onmiskenbaar begon af te tekenen.

Uitgave Plume Books USA.
1989, 717 pagina's, paperback.
ISBN 0-452-26305-0

Uitg. SDU, Den Haag, 1989
153 pagina's, paperback
ISBN 90-12060-40-0

Zeer boeiend boek over de geschiedenis van de Indo-rock in Nederland. 
Naar de gelijknamige filmdocumentaire.

Uitgave Stichting Buma/Stemra 1992.
32 pagina's, paperback.

Uitg. Jan Mets i.s.m. Stichting Popmuziek Nederland 1993
128 pagina's, paperback.
ISBN 90-5330-077-5

Rock & Roll is het belangrijkste Amerikaanse cultuur-exportprodukt van na de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1956 en 1959 was rock & roll de toonaangevende stijl met Bill Haley, Chuck Berry en Elvis Presley als grote namen. In Nederland werd deze muziek met gemengde gevoelens ontvangen. De bladen schreven over opstandigheid en jeugdcriminaliteit met Rock & Roll als soundtrack.
De amusementswereld wist zo snel geen raad met deze 'herrie" en speelde op safe met tienersterren die een braaf imago hadden. Peter Koelewijn was in 1960 een uitzondering met zijn hit Kom van dat dak af. Inmiddels introduceerde Indische muzikanten tot in de uithoeken van het land de rock & roll in het live-circuit. 
In navolging hiervan gngen steeds meer Hollandse jongeren rock & roll spelen en legden zo de basis voor de Nederbeat.

Uitg. Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen 1994
128 pagina's, paperback.
Geleverd met muziek cd.
ISBN 90-215-2184-9

De jaren vijftig waren de jaren van Drees en de wederopbouw door de oudere generatie tot rock 'n roll en de normafbraak door de jongere; van Fanfare tot CoBrA en van De Avonden tot Kuifje.
De rock 'n roll vormde een logische en bevrijdende reactie op een beklemmende en benarde tijd. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en in een atmosfeer van kleinburgelijke onverdraagzaamheid ontstond voor het eerst een massale jeugdcultuur die ouderen werkelijk buitensloot. En opeens was er een echt "Jeugdprobleem". Nozems ("dijkers") en nihilisten werden een bedreiging voor de hardwerkende gemeenschap. Het existentialisme kwam in de mode en Parijs werd hét centrum van moderne kunst voor artistiekelingen ("pleiners").
Dit boek beschrijft de volwassen wordende generatie uit die periode in al zijn aspecten. Er zijn veel karakteristieke citaten en prachtige foto's opgenomen.
Bij dit boek hoort een cd met muziek van o.a. Pat Boone, Little Richard en Jerry Lee Lewis.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Uitg. H.J.W. Becht, Haarlem 1995, Deel 6
Samenstelling Francis Bouwman m.m.v. de Stichting Nederlandse Top 40.
576 pagina's, paperback.
ISBN 90-230-0820-0

Deel 7

Deel 8

Deel 9

Uitg. BZZTôH, Den Haag 1995
128 pagina's, paperback.
ISBN 90-5501-296-8

Happy Birthday Rock 'n Roll gaat terug naar 1955 als jaar waarin de rock 'n roll zijn eerste vibraties zou hebben laten horen.
In dit boek spelen zestien toonaangevende muzikanten de hoofdrol. De ingrijpende invloed die hun creativiteit op het muzikale vlak heeft wordt levendig beschreven. Het resultaat is een onthutsende en veelomvattende gids over rock'n roll.
Deze uitgave is een effectief biografisch werk, onmisbaar voor iedereen die binnen het muziekveld werkt - en onweerstaanbaar voor iedereen die dol is op rock 'n roll.

Uitg. Jan Mets, Amsterdam, 1995
85 pagina's, paperback
ISBN 90-5330-145-3

Arthur Parisius alias Kid Dynamite (1911-1963) werd geboren in Suriname en kwam tegen het einde van de jaren twintig naar Nederland. Hij ontpopte zich in de loop der jaren tot een veelzijdig muzikant met een grote voorliefde voor de jazz. Hij wist al spoedig een goede reputatie op te bouwen als tenorsaxofonist en werd hij de eerste prominente Afro-Surinaamse instrumentalist op dit instrument.
In de beroemde Amsterdamse jazzcafé's de Cottonclub op de Nieuwmarkt en de nog beroemdere Casablanca op de Zeedijk was hij zéér populair. 
Echter, wie was Kid Dynamite? Toen deze, nu legendarische muzikant, stierf bij een auto-ongeluk in Duitsland was hij zo goed als vergeten.
Dit boek geeft daarop een antwoord in woord en beeld. Het is geïllustreerd met vele unieke foto's en ander materiaal en bevat bovendien een afdruk van de originele, handgeschreven Kid Dynamite-compositie Rockin' Chair Dream.

Uitg. Europese Bibliotheek, Zaltbommel 1999
176 pagina's, gebonden.
ISBN 90-288-1446-9

De inwoners van Volendam zijn trots op hun eigen muziekcultuur, en terecht. The Cats veroverden rond 1970 de nationale en internationale hitlijsten. Enkele jaren later begon BZN, midden jaren '60 begonnen als een hardrockband, aan een lange reeks hits en een opvallende serie thematische albums die een grote schare trouwe fans opleverde. De auteurs schetsen de wortels van de Volendammer muziek, alom bekend onder de geuzennaam Palingsound.
Natuurlijk komen de meest succesvolle vertegenwoordigers van deze populaire muziek aan het woord, maar er wordt ook aandacht geschonken aan de kleinere groepen, lokale bands en het (toen nieuwe) fenomeen Jantje Smit. Het verhaal achter kortstondige successen en legendarische opnames: het werd allemaal verteld door de artiesten en opgetekend door twee kenners van de Palingsound. Naast bijna 400 illustraties, meeste in kleur, bevat het boek een uitgebreide discografie.

Uitg. bergboek.nl, Zwolle 2002
50 pagina's, paperback
ISBN 90-70037-46-7

Een kroniek over het ontstaan in de jaren '60 van de Nederbeat in Den Haag.

Uitg. EPO, België, 2002
350 pagina's, paperback
ISBN 90-6445-270-9

Over het ontstaan van de Rock and Roll, zijn opwindende schoonheid en zijn shockerende brutaliteit. De zwarte roots (Blues, Gospel…) naast de blanke basis (Country…). 
Diep geworteld racisme staat elke toenadering in de weg.
Tot Elvis Presley opduikt.
De mythes, de helden, de platenfirma's, de media.
Authentieke foto's en songteksten. De hoofdrolspelers en figuranten.
De invloed van piano, saxofoon, drums, electrische gitaar. It's all over there!
En als roodgloeiende draad het gevecht tegen het systeem, de passie tegen de berekening, de integriteit tegen de commercie. Een eeuwige Race with the Devil.

Uitg. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2005
312 pagina's, paperback
ISBN 90-388-2719-9

"Er zat vijf jaar de mot in, maar nu zit er schot in" zong Willy Vervoort anno 1945 - en vervolgens ontstond er een bloeiend circuit van feestavonden in het hele land, waar alle grote (en nog veel meer kleine) artiesten uit die tijd hun voornaamste emplooi vonden.

De schnabbeltoer beschrijft het verdwenen amusementsvak ten tijde van de wederopbouw, tegen de achtergrond van de machtige rol van de radio, de groeiende platenindustrie en de opkomst van de televisie. Het is een bonte parade geworden: namen als die van de kunstfluiter Jan Tromp, buikspreker Martin de Maijer en de clownstroep de Doppelini's, maar ook die van de legendarisch geworden artiesten als de Wama's, Walden & Muyselaar, Johnny & Rijk, Rudi Carell en de Zangeres Zonder Naam. En in het slothoofdstuk verschijnt de jonge bandparodist André van Duin ten tonele.

Op de tv zond de NPS in "Andere Tijden" een aflevering uit over dit onderwerp.

Uitg. Skarabee B.V., Laren, m.m.v. Muziek Express B.V. Den Haag, 1974
Paperback
ISBN 90-6071-142-4

Twintig jaar Tuney Tunes: ze zijn niet weg te denken uit de Nederlandse lichte muziekgeschiedenis van na de tweede wereldoorlog. Ze in vogelvlucht nog eens de revue te laten passeren zal velen bijzonder veel plezier doen.
Het leek de samensteller van deze uitgave juist, het optreden in ons land van de Beatles te kiezen als finale van de selectie uit twintig jaar TT. Toen de komst van de Beatles in het begin van de jaren 60 een nieuw tijdperk in de popmuziek inluidde, hoorde Tuney Tunes er niet langer(er) meer bij.
In augustus 1966 ging het blad op in Popfoto.

Uitg. 2003, 216 pagina's, paperback. 

"Kom van dat dak af" is waarschijnlijk het enige Nederlandstalige rocklied dat heel Nederland kent. Roep in een stille straat " Kom van dat dak af!" en mensen zullen hun hoofd uit het raam steken om de tweede zin terug te brullen: " 'k waarschuw niet meer".
In Kom van dat dak af laat Constant Meijers zien hoe vanaf 1900 een ware muziekrevolutie Nederland in drie opeenvolgende golven overspoelde. Eerst de jazz en de swing, in de jaren vijftig de rock & roll van Bill Haley en Elvis Presley en in de jaren zestig de Britse Invasie, aangevoerd door de Beatles en de Rolling Stones.
De Nederlandse muzikanten waren in de eerste instantie niet bij machte een originele bijdrage aan deze ontwikkelingen te leveren en werden sterren in het imiteren. Uit talloze imitaties stelde de auteur een lijst van de 40 eerste rock & roll platen samen, die uiteindelijk tot Peter Koelewijns onverwoestbare klassieker hebben geleid.

Kom van dat dak af is een bijzonder vermakelijke analyse van de opkomst van een muziekstroming die, in navolging van Amerika en Engeland, ook ons land voorgoed zou veranderen. 

Auteurs Jack Botermans & Wim van Grinsven.
Uitg. Terra Lannoo BV, Warnsveld, 2005.
144 pagina's, gebonden.
ISBN 90-5897-272-0

Dit boek geeft een kleurrijk overzicht van het dagelijks leven in de jaren '50. Aangezien al onze familiefoto's uit die tijd zwart/wit zijn, net als de meeste kranten en televisiebeelden, zijn we geneigd ook in zwartwit aan die tijd te denken. Dit boek geeft die jaren hun kleur terug. Het wordt gedragen door dagelijkse voorwerpen uit de huiselijke omgeving. In kleur lijken ze bijna tastbaar uit de pagina's op te rijzen. En roepen daarbij de meest onverwachte nieuwe herinneringen op.
Thematisch en in hun natuurlijke onderlinge samenhang gerangschikt, vertellen het speelgoed en het keukengerei, de schoolspullen, de radio, de grammofoon en de stofzuiger het échte verhaal van de onderbelichte jaren '50.

Kortom een feest der herkenning of een intrigerende kennismaking met dit vitale decennium. 

Uitg. SUN, Nijmegen /Nederlands Openluchmuseum Arnhem, 2000
144 pagina's, paperback.
ISBN 90-6168-969-4

Het leven en de cultuur van de Verenigde Staten van Amerika oefenden een haast magische aantrekkingskracht uit op het naoorlogse Nederland. De Amerikanen hadden ons bevrijd, ze steunden ons met hun Marshall-hulp en beschermden ons tegen de communistische dreiging. In Amerika leek vanuit het naoorlogse verarmde en hongerige Nederland alles groter en opwindender.

Midden jaren vijftig worden we opnieuw bevrijd door de Amerikanen. Nu pas echt, vinden de jongeren.
De Amerikaanse populaire cultuur is, voorzover we daar hier van kunnen proeven, een zinderend manifest van vrijheid, erotiek en plezier. Boegbeelden van deze cultuur zijn acteurs als James Dean en Marlon Brandon, die een behoorlijke portie erotiek en lichamelijkheid in hun acteren stoppen, de rock- '-n- roll- zangers Little Richard en Elvis Presley, maar ook beelden die directer op he dagelijks leven betrokken waren zoals de reclames voor de toiletzeep van Lux, ademen een tot dan ongekende sfeer van aandacht voor jezelf zonder je schuldig te voelen.

De Amerikaanse droom in Nederland 1944-1969 verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Uitg. Blandford, London 1990 
Paperback, 320 pagina's
ISBN 0-7137-2089-1

Het fenomeen “coverversie” is net zo oud als de popmuziek, en werd een norm voor de industrie tijdens de Rock ‘n Roll explosie in de jaren 50. In de USA werden vele fraaie originele R&B hits gecovered voor de popmarkt door blanke artiesten. In Groot- Brittanië haalden deze liedjes de hitparades, ge-recovered door Engelse uitvoerenden. Toen, door de “Beat boom” van de jaren 60, gingen Britse groepen hun versies opnemen van de Rock ’n Roll, Rhythm & Blues en Blues liedjes van hun idolen uit de jaren 50. Zo ging het maar door, zelfs vandaag de dag worden er nog liedjes van vroege jaren door hedendaagse artiesten opgenomen.

Het is een fascinerend verhaal, het traceren van de hits, de versies en de covers. Niemand kent dit verhaal beter dan Alan Warner, een succesvol platenproducer aan beide zijden van de oceaan. In dit boek somt hij voor het eerst de best-sellers op in hun originele en verfrisde versies- en zelfs in haast vergeten covers met sommige verrassende namen.
Als Engelsman wonende in Hollywood, is Alan een verwoedt muziekverzamelaar met als bijnaam in the Sunday Times: De hoeder van de vlam van nostalgische muziek. 

Uitg. Tirion, Baarn 1999
Paperback, 192 pagina's
ISBN 90-5121-815-X

Avro’s TopPop was hét muziekprogramma van de jaren ’70 en ’80. Vanaf 1970 bracht het 18 jaar lang met groot succes wekelijks de tophits op de buis: van Abba tot Zappa en van Vader Abraham tot de Velvet Underground. In dit boek beschrijft Richard Groothuizen op aanstekelijke wijze de geschiedenis van Toppop dat nu, ruim zeventien jaar na de laatste uitzending, de absolute cultstatus heeft bereikt. Mede door de presentatie van Ad Visser en de dansers van Penny de Jager.

Uitg. BRT uitgaven i.s.m. Panorama/de Post, Brussel, 1991
Paperback, 319 pagina's
ISBN 90-5096-087-1

De auteur neemt u mee door dertig jaar nieuws en muziek uit de boeiende periode 1955 tot en met 1985

In dertig hoofdstukken over evenveel jaren vertelt de auteur telkens een al dan niet persoonlijk verhaal, leest u alles over de populaire muziek, samen met een lijst met de leukste liedjes en een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van dat jaar.

Honderden bladzijden nostalgie naar een tijd waarin alles zo snel en ingrijpend veranderde dat veel dingen aan ons voorbijgingen.

De BRT heeft tegelijkertijd met de uitgave van dit boek een gelijknamige documentaire-serie uitgezonden, welke tot heden geregeld wordt herhaald.

Uitg. de Prom, Baarn, 1999
Paperback, 239 pagina's
ISBN 90-6801-641-5

Welke liedjes zijn zo diep geworteld in de liederenschat van Nederland dat ze ook in de volgende eeuw nog zullen worden gezongen en gespeeld? Die vraag trachten de samenstellers van deze bundel te beantwoorden. Hun keuze werd niet alleen bepaald door het artistieke niveau van tekst en muziek, maar zeker ook door het volkse sentiment dat uitmaakte welke liedjes populair worden en welke niet.

Van “M’n eerste” uit 1914 via “Zonnig Madeira” uit de oorlogsjaren tot recente juweeltjes zoals “Ik zou wel eens willen weten” (1959), “Het land van Maas en Waal” (1966), tot “Ik heb je lief” (1996) zijn zonder uitzondering hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van het Nederlandse lied.

Naast de tekst van elk lied is er in dit boek ruimte voor een verhaal over het lied, bomvol wetenswaardigheden: over de schrijvers en de componist, over beroemde vertolkers, over succes, over de achterkant van het succes. Een onvolprezen naslagwerk, een zing- en leesboek, een boek om te koesteren.

Uitg. Born N.V. Uitgeversmaatschappij Amsterdam-Assen, 1969
Paperback, 240 pagina's

Hij was de eerste elektrische gitarist in Europa en de eerste Nederlander met een gouden plaat. Zijn “Ouwe taaie” verlichtte de oorlogsjaren, zijn “Zonnig Madeira” uit 1937 wordt (anno 2005) nog altijd gezongen. Als Engelse luitenant-gitarist speelde hij in 1945 achter het front, daarna was hij jaar na jaar Nederlands populairste zanger. Hij was het idool van honderdduizenden. Oma’s stuurden hem zelf gebreide sokken, boeren kievitseieren en meisjes naaktfoto’s en boekenleggers. Zijn portret stond op kauwgumplaatjes en damesrokjes. Zijn stem was naast die van Luns de meest geïmiteerde. Zijn “Sucu Sucu” haalde Amerika’s top 100, zijn gitaarplaat “Continal Tour” klonk in drie werelddelen. De muziekwereld noemde hem “het verschijnsel”. Hij is het symbool van het jeugdsentiment van de jaren 50.
Dit is het openhartige verhaal van zijn leven….Het boek is echter meer dan alleen Eddy Christiani: het geeft een schril beeld van de crisistijd, het vertelt de waarheid over het amusement in de oorlog, het tekent het tijdsbeeld daarna – en het is een uniek document vol feiten over de lichte muziek vanaf 1918.
Bevat vele foto’s en enkele van zijn beroemdste songteksten.

Uitg. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1998
Paperback, 285 pagina's
ISBN 90 399 7450 2

Het Nederlandse natuurlandschap heeft vele tekst- en liedjesschrijvers geïnspireerd: Paul van Vliet bezong de Noordzee, Drs. P werd ontroerd door het Winschoterdiep, Jules Deelder dichtte een beknopte topografie van de Rijnmond.

In dit boek zijn verzameld klassiekers én interessante, onbekende teksten. Alle grote namen uit de kleinkunst zijn aanwezig, van Annie M.G. Schmidt tot Willem Wilmink, van Brigitte Kaandorp tot Youp van ’t Hek.

Uitg. Vereniging Buma/Stichting Stemra, Amstelveen, 1994
Paperback, 32 pagina's

Teksten van liedjes rond 1944-1945. Voorzien van vele afbeeldingen in kleur en zwart/wit.

Uitg. Hollandia N.V., Baarn, 1959
Pocket, 149 pagina's

Uitg. De Fontein, Baarn, 2001
Paperback, 251 pagina's
ISBN 90 261 1829 5.

De samenstellers hebben de teksten van honderd representatieve Nederlandse liedjes bijeengebracht die in de jaren zestig het tegenwicht vormden voor de uit Amerika en Engeland aanstormende rock- ‘n-roll: Brandend zand, door Anneke Grönloh, Spiegelbeeld door Willeke Alberti, Middellandse Zee door Anita Berry, Ploem Ploem Jenka door Trea Dobbs, Sophietje door Johnny Lion, Dans nog eenmaal met mij door de Fouryo’s etc.

Co de Kloet bedacht “Tijd voor teenagers” in 1959. Dit was het eerste popprogramma in de geschiedenis van de Nederlandse radio (VARA); het werd wekelijks uitgezonden, aanvankelijk gepresenteerd door Dick van ’t Sand, later door Herman Stok. De uitzending trok in korte tijd een groot aantal jeugdige luisteraars en werd snel het belangrijkste jongerenprogramma in de nationale ether.
Ook voor de artiesten werd het een springplank naar succes. Wie zijn plaat niet in “Tijd voor teenagers” mocht draaien, kon de hitparade bijna vergeten. Platenmaatschappijen volgden het programma daarom met grote belangstelling. Het was immers essentieel dat hun nieuwe platenoogst te gehore werd gebracht. Plugging werd een begrip.

De boeiende historie van “Tijd voor teenagers” wordt beschreven aan de hand van de toen populaire Nederlandse hits. Honderd teksten zijn volledig afgedrukt, voorzien van informatie over de artiesten, tekstschrijvers en componisten. Co de Kloet noteerde bovendien zijn persoonlijke herinneringen aan de tien jaar die hij voor dit programma verantwoordelijk was, en schetst aldus een interessant beeld van de lichte muziekcultuur in het Nederland van de jaren zestig.

Uitg. Centerboek, 1987
Paperback, 157 pagina's
ISBN 90 5087 017 1

In het najaar van 1962 maakte Rob de Nijs zijn eerste grammofoonplaat, "De liefste die ik ken". Er werden niet meer dan 900 exemplaren van verkocht, maar het maakte hem tot één van Nederlands populairste tienersterren. Hij stond een paar jaar aan de top en moest toen toezien hoe de smaak van het publiek veranderde.

Maar hij kwam terug en bereikte opnieuw de top.

Tientallen vrienden, vijanden en collega’s passeren de revue, van Kitty Courbois tot Henk van der Meyden, van Ramses Shaffy tot Boudewijn de Groot, van Jeroen Krabbé tot Belinda Meuldijk – het eerlijke relaas van een artiest die voor zijn mening uitkomt.

Bevat veel oud fotomateriaal.

Uitg. Teleboek NV, Bussum, 1970
Paperback, 223 pagina's

Willem Duys bij het NGG? Omdat het tv programma perfekt past in het tijdsbeeld van de jaren 60/70. En ook omdat er vele bekende en (toen nog) onbekende artiesten in optraden.
Wie herinnert zich niet de familie Adamo rond de tafel met “Vous permettez, monsieur”?

Uitg. Schiffer Publishing Ltd, Atglen PA USA, 2002
Paperback, 178 pagina's
ISBN 0-7643-1637-0

Hét boek over de beroemde RCA Victor 45 t Grammofoon. DE allereerste 45 toeren machine. Deze is in werkelijk tientallen versies verschenen. Zelfs als (mini) jukebox.

De auteur staat bekend als de grootste expert op gebied van deze grammofoon. 

Het boek staat vol met wetenswaardigheden over de historie en ontwikkeling van de 45-t plaat door RCA en technische tips omtrent restauratie van deze spelers.

Bevat honderden schitterende foto’s en schema’s. Bijnaam van de auteur is terecht: Mr. RCA.