Fotoalbum

Platenzaken in Utrecht, door Jan Werner
 

Als ex-medewerker van de Firma J.A.H. Wagenaar en later van het afgesplitste Wagenaar Geluid BV heb ik de 'gouden tijd' van de groei van HiFi in Utrecht meegemaakt.


Een ansichtkaart van de Oude Gracht 109 in Utrecht: Fa Wagenaar, het pand met de 3 bogen links, de Pianomuziek-, grammofoonplaten- en geluidsapparatuur winkel waar ik 15 jaar werkte.

De Muziekhandel van Wagenaar is begonnen aan het Oudkerkhof 30. De grootste periode was wel aan de Oude Gracht no. 109, waar Cees (C.A.W.) Wagenaar zijn muziek- en pianohandel dreef. Ik werkte daar van 1971 tot 1986 en heb de splitsing naar Wagenaar Geluid BV o.l.v. dhr J.E.Weenink, neef van Cees Wagenaar, meegemaakt. Daarna is Wagenaar Geluid nog verhuisd naar een pand aan het Voor Clarenburg waar men helaas omstreeks 1986 failliet ging.

Het bedrijf is genoemd naar Johannes Arnoldus Hendrikus (Jan) Wagenaar (1930..2001), de beiaardier van de Dom- en Klaastoren en organist van de Pieterskerk. De carillons van de Dom werden zelfs bespeeld door drie generaties J.A.H. Wagenaar: 

J.A.H. Wagenaar I (1869-1894)
J.A.H. Wagenaar II (1894-1937)
J.A.H. Wagenaar III (1937-1953)


De beeltenis van JAH Wagenaar II is aangebracht op een van de klokken in de Domtoren  

In de begintijd begon Wagenaar Muziekhandel ook de verkoop van klassiek grammofoonplaten via ingang no. 109. Op no. 107 was toen de bontwinkel van Chiotakis gevestigd. Toen deze vertrok naar een groter pand bij het stadhuis begon Wagenaar ook met grammofoonplatenplaten en apparatuurverkoop op no. 107. Wagenaar was toen een begrip in Utrecht op muziekgebied!

Ook werden Wagenaars grote Steinway concertvleugels regelmatig verhuurd aan het U.S.O. voor concerten in Tivoli.

Het vermelden waard is zeker ook de platenwinkel van het muziek postorderbedrijf Muzikale Meesterwerken Serie in de Zadelstraat ongeveer t.o. Weyman, destijds in de jaren 1950 tot ongeveer 1965.