Welkom bij de Highest Quality Groep Nederland

De HiQGN (Highest Quality Groep Nederland) “beperkt” zich niet alleen tot de platenspeler, maar wil zijn enthousiasme over de andere componenten die bij de electrische grammofoon horen ook uitdragen: de radio (of versterker) en de luidsprekers. En dan hebben we het hoofdzakelijk over muziekweergave in de jaren vijftig.


De Philips BX642A is het eerste HiQ radiotoestel

Philips kwam in 1955 met een opmerkelijke radio op de markt: de BX 642 A. Je zou het een High End toestel van Philips kunnen noemen, want zij hadden werkelijk voor ogen een kwalitatief uitstekende radio in de handel te brengen. Dat is ze toen aardig gelukt. Alles daarover later op onze site.

Philips bedacht een nieuwe term om deze radio onder de aandacht te brengen en te laten uitkomen dat het echt iets bijzonders is: Hi-Q , dit staat voor Highest Quality. In tegenstelling tot voorgaande modellen – behalve in het prille begin van de radio geschiedenis – bestaat deze radio uit een ontvanger met drie losse luidsprekers: één voor laag- en middentonen, een stevige kast om in de hoek van de kamer te zetten, en twee kleine luidsprekers voor de midden- en hogetonen. Beide te plaatsen in verschillende hoeken van de kamer, net onder het plafond. Aldus kreeg je een breed (mono) geluid dat de kamer vult en voorkom je het “sleutelgat-effect” (bedenk het maar eens) waar alle andere radio’s toen ”last” van hadden: dat het geluid van één enkele bron komt, de radio zelf met zijn ingebouwde luidspreker(s). Bovendien is de BX 642 A gemaakt met bi-ampli techniek. Ook daarover later op deze site.

Er valt genoeg over te vertellen en wat ons in deze radio zo aanspreekt is de schitterende kwaliteit van het geluid. Samen met een prima platenspeler (we hebben alle drie onder meer een Garrard 4HF) valt er met deze radio geweldig te genieten van de toenmalige muziek: populair, klassiek en jazz.

De naam van onze website, Highest Quality Groep Nederland (HiQGN), is dus gebaseerd op de term die Philips indertijd hanteerde om deze radio in de belangstelling te brengen: Hi-Q. In ons logo is in gestileerde vorm deze radio te zien met zijn vier componenten. Opvallend is de driehoekige ( diamant ) vorm van de lage tonen luidspreker, gezien van boven af.

.

Na 1955 is Philips met andere modellen uitgekomen, is ook het typenummer veranderd en werd de techniek ook regelmatig aangepast. Ook daar weer later over. 

  • René Rijzewijk is de contactpersoon van de HiQGN. Enthousiast en liefhebber van goede muziek uit de jaren vijftig en begin jaren zestig, vooral klassiek en jazz. Om deze muziek op authentieke wijze uitstekend weer te geven in mijn jaren vijftig interieur schafte ik enkele jaren geleden mijn eerste HiQ-set aan. Eén van mijn doelen is ook om via deze website de oude radio’s en hun tijdsbeeld in het interieur onder de aandacht te brengen en te onderzoeken. Mijn belangstelling is de vormgeving en design, naast uiteraard de kwaliteit van de weergave van de muziek. In 2010 heb ik mij meer toegelegd op de HiFi van Philips uit dezelfde tijd als de HiQ radio's. Ik bezit nu een een AG9004, AG9006 en de AG9007 met bijpassende luidsprekers.

    In februari 2014 heb ik de HiFi set ingeruild voor een B6X62A. De reden was dat ik weer terug wilde naar de radio's. De uitstraling van radio's geeft voor mij de jaren vijftig meer weer dan de hifi componenten. Uiteraard heb ik in die drie jaar veel plezier beleefd aan deze fraaie hifi apparaten, doch een radio installatie past beter in mijn interieur en ik verlangde terug naar hun sfeerinbreng.  Ook sluit de B6X62A beter aan bij mijn andere radio's. 

Doel is ons enthousiasme betreffende HiQ radio’s en aanverwante zaken, zoals platenspelers en de muziekweergave, te delen en uit te dragen. Maar deze zaken ook weer  terug te plaatsen in hun oorspronkelijke tijdsbeeld en mateloos te genieten van de weergavekwaliteit.

Daarnaast zijn er nog vele plannen die nog in het ontwikkelingsstadium verkeren. Ook staan we open voor suggesties van anderen. 


Philips AD5004

De Highest Quality Groep Nederland hoopt een bijdrage te kunnen leveren om het bovenstaande levendig te houden en in de belangstelling te brengen. Wij hopen dat u als belangstellende regelmatig een bezoekje brengt aan onze site en wellicht uw bijdrage gaat leveren. Wij horen graag van u! 

Bij deze een oproep:
We willen een archief gaan samenstellen met foto’s (of dia's) uit de jaren vijftig waarop in een huiselijk tafereel de radio en platenspeler centraal staan of aanwezig zijn. Wij verzoeken de lezers dan ook hun archieven met familiefoto’s door te spitten en ons de foto’s digitaal toe te sturen. Alles waar de radio op staat is welkom, feestjes, trouwerijen, feestdagen of gewoon een huiselijke relaxte sfeer. Vertel er vooral uw verhaal bij!

Uiteindelijk zal er een geweldige fotoreportage kunnen ontstaan op de site, zodat een ieder er van kan genieten. De foto’s kunt u sturen naar Info HiQGN. Voorop staat dat de foto's het door ons gekozen tijdsbeeld (1945 -1965) weergeven.

Ingezonden stukken kunnen helaas naderhand op verzoek niet meer verwijderd worden. 

René Rijzewijk