Dansette DRP20 Capri

Deze Dansette Capri platenwisselaar in koffer is uit 1973.


Het dek is een automatische BSR A13 wisselaar met 4 snelheden, de speler heeft een ingebouwde versterker met luidspreker.

De twee knoppen aan de voorzijde zijn voor ON/Off-TONE en VOLUME.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).

Dit toestel is eigendom van Chris Jones.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Capri
Type Capri
Serienummer  
Bouwjaar 1973
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element  
Aantal buizen  
Type buizen  
Voedingsspanning 240 volt, 50 Hz
Luidspreker  
Chassis
4-snelheden BSR wisselaar type A13
speelt 7, 10 en 12 inch platen door elkaar
ook handmatig te bedienen
Behuizing houten koffer met handgreep
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs Gns
Geschatte waarde
Productieperiode 1971-1974
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden aansluiting voor TAPE aan de voorzijde


BSR A13 chassis