Dansette Diplomat

Deze Dansette Diplomat platenspeler in koffer is uit 1960.

Het gaat om een batterijspeler, de stroomvoorziening bestaat uit een 9 volt batterij van het type PP10.

De twee knoppen aan de voorzijde van de koffer zijn de TONE en VOLUME - AAN/UIT regelaars. Het origineel vormgegeven duimwiel voor het instellen van de snelheid zit vlak voor de toonkop.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Diplomat
Type Diplomat
Serienummer  
Bouwjaar 1960
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm metaal, vaste kop
Element Acos GP65 
Aantal transistors 3
Type transistors OC78D (GET114), OC78 (GET114) (2x)
Later OC81D, OC81 (2x)
Voedingsspanning 9 volt batterij EverReady PP10
Luidspreker ovaal
Chassis 4-snelheden EMI batterijdek
Behuizing houten koffer met handgreep, vinyl bekleding
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs Gns 18
Geschatte waarde
Productieperiode 1960-1961
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden