Dansette Major Deluxe 21

Deze Dansette Major Deluxe 21 platenwisselaar in koffer is uit 1962.


Het dek is een automatisch BSR Monarch UA14 mechanisme met 4 snelheden, het toestel heeft een ingebouwde versterker met luidspreker.

De twee knoppen aan de voorzijde van de koffer zijn voor de TONE en VOLUME - AAN/UIT regelaars.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

  In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

Dit toestel is eigendom van Chris Jones.


BSR SP6 spindel

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).


Gebruikershandleiding


Een fraai detail is het verlichte Dansette logo

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Major Deluxe
Type MDL21
Serienummer  
Bouwjaar 1962
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 16, 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element BSR TC8H Ful-Fi kristal turn-over element
Aantal buizen 1
Type buizen EL84
Voedingsspanning AC
Luidspreker 7x4 inch high-flux luidspreker
Chassis 4-snelheden BSR wisselaar type Monarch UA14
Behuizing houten koffer met handgreep, vinyl bekleding
Afmetingen bxhxd 45x24x40 cm
Gewicht 8,7 kg
Verkoopprijs 20 Gns
Geschatte waarde
Productieperiode 1962-1964
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden optionele BSR SP6 45-t spindel