Dansette Minor

Deze Dansette Minor platenspeler in koffer is uit 1955.

Het dek is van BSR (BSR GU3) en heeft 3 snelheden. Een versterker met luidspreker is ingebouwd. Een automatische afslag is aanwezig.

De twee knoppen voor  de draaitafel zijn voor de TONE en VOLUME - AAN/UIT regelaars.

Morris Margolin was een Russische immigrant. Hij startte in Londen begin vorige eeuw een meubelfabriekje. Het was een familiebedrijf, de meeste van zijn acht kinderen werkten mee. In deze periode werden ook muziekinstrumenten geimporteerd.

De Margolins besloten om hun belangstelling voor meubels en muziek te combineren, en begonnen met de productie van grammofoons. Het eerste model was de "Plus~a~Gram". Dit is een draaitafel die werd aangesloten op een radiotoestel. Het was de eerste Engelse losse elektrische grammofoon, en werd gemaakt van 1934 tot begin jaren '60.

In 1952 bracht het Engelse bedrijf BSR (Birmingham Sound Reproducers) een betaalbaar platenwisselaar mechanisme aan de markt. Margolin ontwierp op basis van dit dek de Dansette "Senior". De 20-jarige kleinzoon van Morris Margolin, Samuel, werd aangesteld als verkoper. Hij maakte een groot succes van Dansette, waardoor de fabriek in 10 jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderden werknemers.

De Dansette werd gemaakt in verschillende heldere kleuren, rood, blauw, groen, roze en creme. Voor die tijd iets bijzonders. Samuel Margolin luisterde goed naar wat de teenagers uit de jaren '50 wilden, en verwerkte dat in zijn Dansette designs.

De platenwisselaar was een belangrijk concept. De 45-toeren plaatjes gaven slechts 3 minuten muziek, en konden als stapel automatisch worden afgespeeld.
Door het succes moest de Dansette fabriek verhuizen naar Stanmore, Middlesex. Toeleveranciers waren Singer (triplex) en ICI ("leatherette" vinyl bekleding).

Deze Dansette Minor is van Chris Jones.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Dansette
Verkoop: Dansette Products Ltd
Fabrikant: J.&A. Margolin Ltd, London, England

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Minor
Type Minor
Serienummer  
Bouwjaar 1955
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid 33, 45 en 78 t/min
Plaatdiameter max. 31 cm
Arm plastic
Element Acos GP37 kristal element
Aantal buizen  
Type buizen Mullard UL41
Voedingsspanning 200-250 Volt AC, 50 Hz
Luidspreker  
Chassis 3-snelheden BSR GU3 dek
Behuizing
houten koffer met handgreep, Rexine bekleding
kleuren: Check/Red of Check/Blue
Afmetingen bxhxd xx cm
Gewicht  kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde  
Productieperiode 1955
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden automatische afslag