Fotoalbum

Tempofoon en Garrard, door Frans Manni

Tempofoon British Import Co., gevestigd in Tilburg, assembleerde in de periode 1953 tot 1966 veel Garrard platenspelers voor de Nederlandse markt. Frans Manni werkte indertijd bij Tempofoon en laat foto's zien uit die tijd.

Tempofoon is opgericht in 1934 door Max Markus in Oisterwijk. Het bedrijf vestigt zich in een loods van een oude lederfabriek aan de Gemullenhoekenweg. In 1935 verhuist Markus naar Tilburg, waarschijnlijk is rond die tijd het bedrijf ook naar Tilburg verhuisd, naar het Julianapark 44.

De dochter van Markus, Gisela, is getrouwd met Max Meyer. Deze schoonzoon van Max Markus heeft na de oorlog Tempofoon voortgezet (KvK dossier 4199, aangifte van voortzetting d.d. 15-10-1945).

In 1948 staat "Tempofoon Nederlandse Apparaten" nog in het adresboek van Tilburg op Julianapark 44 (4 cijferig telefoonnummer). In 1965 is "Tempofoon British Import Company" gevestigd op de Hoevense Kanaaldijk 2 (5 cijferig telefoonnummer). Wanneer men is verhuisd is niet bekend. Vanaf 5 augustus 1966 is Tempofoon gevestigd aan de Kapt. Hatterasstraat 8 te Tilburg. Deze gegevens zijn afkomstig van Ad van de Gender en Jan Hamers.

 
Het pand waar Tempofoon was gevestigd tot 1966 aan de Hoevense Kanaaldijk 2. Daarvóór zaten we bij het Julianapark, ook in Tilburg


Zo ziet de Hoevense Kanaaldijk er anno 2007 uit, foto Jos Vallen


Origineel Garrard speldje, foto Frans Manni

In de Kapt. Hatterasstraat 8 werkten er ruim 80 mensen bij Tempofoon, dus kantoor, werkplaats, technisch dienst en vertegenwoordigers samen.

Ikzelf heb er van 1961 tot 1987 gewerkt, 23 jaar in het magazijn en de laatste 15 jaar als expeditie chef. Veel leuke herinneringen heb ik aan die tijd. Er kon van alles maar er werd óók hard gewerkt.
Het speldje rechts kreeg ik bij mijn bezoek aan de Garrard fabriek in Swindon, ik vond het laatst terug in een vergeten doosje. Voor mij een uniek stuk!

Veel SP4’s heb ik in mijn handen gehad. Die waren van oerdegelijk materiaal. De arm van deze platenspeler was zo sterk, dat je er gewoon een stuk of zes tegelijk kon oppakken. Waren niet kapot te krijgen! Je had losse spelers en op voet. De topper was het bekende “bolletje”, een SP4 met een versterker waarin als buis ECL82.


Tempofoon Garrard 4SP/H


Hier bouw ik versterkers - 1963

Die versterkertjes heb ik heel veel gebouwd. Zeker 15 per dag. En dan ook nog vaak als thuiswerk. Je kreeg daar dan ƒ3,50 per stuk voor. Een heel bedrag in die tijd. Dan praat ik over 1963.

Later kwam, na het bolletje, de “Twist” en de “Twist de luxe”, met een andere platenspeler maar met dezelfde versterker. De onderdelen van de versterker werden in Den Haag gekocht bij een dumpzaak(!)

Vrachtwagens vol met platenspelers kwamen vanuit Engeland naar Tilburg. De koffertjes en voetstukken werden gemaakt bij de firma Storm in Tilburg.

Mijn broer werkte ook bij Tempofoon. Hij was toen de specialist in de 4HF platenspelers. Als er een was beschadigd, werd die op een nieuw chassis gebouwd. De 4 HF zat toen ook in een koffer met versterker, die noemde ze de “Monomaster”. Er was ook de “Stereomaster”, dat waren 2 koffers. De luidsprekers apart.  


Garrard stroboscoopschijf 3-speed

<- Tempofoon Garrard Twist

Zo kan ik wel uren door gaan. Ik kan wel een boek schrijven over wat ik daar allemaal heb meegemaakt. In 1987 heeft Bose Nederland te Edam het bedrijf overgenomen. Enkele medewerkers zijn meegegaan.

De importeur van het Engelse hifi merk NAD zit in Tilburg. De directeur is Mark Engel, een oud employé van Tempofoon.

Oud bedrijfsleider Sjef Fijnaut heeft nu in Goirle een Expert winkel, "Expert Fijnaut".


Met collega’s op de foto – 1963: Ton van Vlijmen - Jo "Joke" van Zeeland - Bert Puyenbroek en Frans Manni (met bril)


De Firato 1963:  Jo van Broekhoven - Jan Snoeren -  Sjaan Middelhof - Tino Dekkers - Jos Bierings -  Frans Manni. Achter zie je nog net de directeur staan: Max Maijer, tevens de oprichter van Tempofoon. Later is zijn zoon Ludo Maijer directeur geworden


Met het hele bedrijf naar de Garrard fabrieken in Swindon, Engeland. Henk Stellinga - Rene de Rooy - Pim Korsmit - Sjon Doomen - Ton Prinsen - Hans Welbergen - Jan de Rooij - Frans Manni


Van links naar rechts Jan de Rooij - Pim Kortsmit - Frans Manni - Henk Stellinga - Ton Prinsen - René de Roy. Ik weet niet of Jan de Rooij zijn verzameling oude Garrards nog heeft. Hij is nu vertegenwoordiger bij Bose Nederland. Jan woont in Hilvarenbeek.


De voormalige Tempofoon vestiging aan de Kapt. Hatterasstraat 8 in Tilburg ziet er nu zo uit.
Foto Jos Vallen, mei 2007

Tempofoon werkplaats aan de Kapt. Hatterasstraat 8 in Tilburg

Jan Snoeren en Frans Manni eind jaren '60 in het magazijn aan de Kapt. Hatterasstraat 

Henk Rooijens, Frans Manni en Jan Snoeren eind jaren '60 in het magazijn

Frans Manni eind jaren '60 in het magazijn aan de Kapt. Hatterasstraat in Tilburg

Paul Mulder geeft het startschot voor de Tempofoon-loop. Rechts vooraan Ad van de Gender, erachter Ton Prinsen en daarachter Jac Manni, mijn broer

Tempofoon grammofoonplaat "De Luisterrijke Namen"

Tempofoon boekje 1971


Tempofoon sponsort van 1982 tot 1984 de Tilburgse voetbalclub Willem II

Naar aanleiding van het bovenstaande schreef Pim Korsmit de volgende aanvulling:

Ik ben een ex-medewerker van Tempofoon. Ik heb er als uitzondering maar zo’n krappe twee jaar gewerkt: de meeste collegae werkten er veel langer. Ben van Tempofoon in Tilburg naar Willem de Jong in Rotterdam gegaan. Daarna naar Radio Peeters in Amsterdam. Bij beide bedrijven ook maar zo’n krappe anderhalf tot twee jaar gewerkt. Daarna de overstap naar Bose gemaakt, dat is nu iets meer dan vijfendertig jaar geleden.

Zoals Frans schreef, zijn er op een bepaald moment een aantal Tempofoon collegae naar Bose in Edam gekomen. Dit waren o.a. Ton Proos en Jan de Rooij. Ton Proos is een paar jaar nadat hij met vervroegd pensioen gegaan is overleden. Jan de Rooij werkt nog steeds als vertegenwoordig bij ons.

Pim Korsmit

Frans Manni voegde hier nog aan toe:


1971: Ad van Gender op de Firatostand in de RAI


1964: Ad van Gender in het lab op de 2e etage.


Tempofoon eind jaren '60

Meer info: Garrard index